В Ізмаїлі розпочала роботу виїзна консультативно-діагностична служба Одеського регіонального клінічного протипухлинного центру

360

З січня 2022 року в Одеській області стартував проект скринінгу (обстеження) населення регіону за найбільш вразливими онкологічними напрямками ­– гінекологія, урологія, мамологія. Проєкт реалізується за ініціативи Голови Одеської обласної ради Г.В. Діденко, Народного депутата України С.В. Колебошина, депутатів місцевих рад партії «Слуга народу», силами виїзної Консультативно-діагностичної служби Одеського регіонального клінічного протипухлинного центру. Обстеження жителів регіону проводиться безкоштовно, за принципом онкологічних Check-Up-ів – комплексних діагностичних програм, які включають необхідне лабораторне, інструментальне обстеження жінок і чоловіків та консультацію лікарів-спеціалістів.

Ізмаїльський та Болградський райони є лідерами із захворюваності на онкологічні хвороби в Одеській області. Так показник виявлення запущених форм раку( 3-4 стадії) на 20% вищий за середній в області, показник смертності на 30% перевищує загальнообласний. Крім того, на півдні області один із найнижчих показників виявлення онкологічних хвороб під час медичних оглядів – він майже на 50% менший, ніж у решти районів.

Тому, головне завдання роботи виїзної консультативно-діагностичної служби протипухлинного центру – рання діагностика пухлин, злоякісних новоутворень та передракових станів з формуванням маршруту подальшого лікування.

В Ізмаїлі проєкт реалізується шляхом консолідації зусиль та ресурсів Одеського регіонального клінічного протипухлинного центру та Дунайської обласної лікарні. В поліклініці в Ізмаїлі веде системну роботу виїзна консультативно-діагностична служба Одеського регіонального клінічного протипухлинного центру.

Провідні лікарі ­– онколог, онкогінеколог, мамолог та уролог формують консультативне заключення та подальший маршрут щодо лікування. Основний інструмент діагностики – онкологічний Check-Up, який включає перелік найбільш інформативних та ефективних методів ранньої діагностики онкологічних хвороб – УЗД, мамографію, різноманітні аналізи, в тому числі на онкомаркери, та рідинну цитологію. Всі обстеження за онкологічним Check-Up-ом проводяться безкоштовно, в рамках програми Національної служби здоров’я України. Запис на огляд до онколога диспансеру в Ізмаїлі проводиться через кол-центр Центру за номером +38 (063) 610 00 03.

«Необхідність наближення до населення півдня області лікарів-спеціалістів експертного рівня Одеського регіонального клінічного протипухлинного центру вкрай затребувана. Географічні особливості Одеського регіону, віддаленість спеціалізованих закладів охорони здоров’я від населення Бессарабії значно обмежують доступність спеціалізованої онкологічної допомоги. Проведення онкологічних Check-Up-ів в Ізмаїлі дозволяє фактично створити філію Одеського протипухлинного центру, наблизити високоякісну спеціалізовану медичну допомогу та забезпечити її безоплатність, зручність та своєчасність», – сказав Генеральний директор Одеського регіонального клінічного протипухлинного центру В’ячеслав Олексійович Полясний.