Анестезіологія – ювелірна точність

257

Анестезіологія – ювелірна точність

Як справлятися з болем після операції? Багато хто вважає, що її краще перетерпіти, ніж «напихати себе хімією»…

Біль, на жаль, невід’ємна частина післяопераційного періоду. Пов’язаний він із пошкодженням тканин під час операції. Його «виразність» може варіюватися, і це обумовлено методикою оперативного втручання. Наприклад, біль після лапароскопічних операцій менш інтенсивний і швидше регресує, ніж після відкритих втручань. Сьогодні є безліч методів і ліків для післяопераційного знеболювання. Ми використовуємо тільки сучасні брендові препарати і методики. Пацієнт не повинен терпіти біль! Йому повинно бути комфортно. Адекватне знеболювання – одна з основних задач анестезіологічної служби.

У відділенні анестезіології та інтенсивної терапії Одеського обласного онкологічного диспансеру працює 20 лікарів, з них 11 мають вищу категорію. Всі вони беруть активну участь в українських і міжнародних конгресах, симпозіумах, де розглядаються світові наукові досягнення, нові методики в анестезіології та інтенсивної терапії, обговорюються складні практичні випадки. Якби все було просто і безпечно, то вводити анестетики і стежити за станом пацієнта могла б і медсестра. Саме лікар-анестезіолог розраховує дози препаратів, їх комбінації, забезпечує технології захисту серцевого м’яза, кори головного мозку тощо. Тому ризики ускладнень, викликаних загальною анестезією, зводяться до мінімуму.

Фахівці нашого відділення у своїй роботі застосовують передові методи: безопіатну або нізкоопіатну анестезію, анальгезію (післяопераційне знеболювання), впровадження fast track хірургії (підбір методів анестезії для мінімально інвазивних способів оперативного лікування, оптимального контролю болю і активного післяопераційного відновлення, в тому числі раннє пероральне харчування і мобілізація). Також у нас зовсім інші підходи стосовно передоперативного харчування пацієнтів: напередодні майбутньої операції їм дозволено приймати їжу, пити воду за дві години до проведення маніпуляцій. Погодьтеся, що це дає певний спокій і комфорт людині, адже голод психологічно вимотує. Також дуже швидка реабілітація після операції: через дві години після пробудження пацієнт може вживати рідину, через шість – їжу.

Одним із найважливіших аспектів у лікуванні онкохворих пацієнтів є комплексний підхід до лікування тієї чи іншої онкопатології. В Одеському обласному онкологічному диспансері створено всі необхідні умови для проведення комплексного лікування хворих. Лікарі відділення анестезіології та інтенсивної терапії консультують суміжні відділення й проводять поліатівную симптоматичну терапію. Окремий напрямок роботи анестезіологів це лікування болю: як гострого післяопераційного, так і хронічного у онкологічних пацієнтів. Дуже важливим моментом є й те, що після операції наш анестезіолог «не прощається» з пацієнтом, він його супроводжує від моменту прийняття рішення про оперативне втручання і до виписки зі стаціонару. Навіть перебуваючи вдома, наш пацієнт може в будь-який час проконсультуватися зі своїм лікарем з питань знеболювання, харчування. З анестезіологічною бригадою пацієнт не лише засинає без страху, він знаходиться під її «опікою» на всіх етапах лікування! Є ангел-охоронець від Бога, а наші фахівці – за посадою і покликанням. Наркоз, а правильніше, анестезіологічне забезпечення, повинне бути не тільки максимально безпечним, але й максимально комфортним і приємним для пацієнта.

Відділення працює в режимі 24/7 без обмежень для відвідування родичів згідно з наказом МОЗ № 592 від 15.06.2016