Як правильно підготуватись та здавати аналізи

328

Як правильно підготуватись та здавати аналізи

Загальні правила здачі крові:

– суворо натщесерце (не раніше 12 годин після останнього прийому їжі): вечеря напередодні повинна бути легкою і ранньою, без кави та міцного чаю, а весь попередній день (а в ідеалі навіть 2-3 дні) утримуватися від жирної їжі; Можна пити воду.

– за 24 години виключається будь-який алкоголь, теплові процедури (лазня та сауна) та фізичні навантаження;

– не варто здавати кров для лабораторного дослідження відразу після фізіотерапевтичних процедур, інструментального обстеження, рентгенологічного та ультразвукового досліджень, масажу та інших медичних процедур;

– за необхідності повторних досліджень бажано здавати аналіз в той самий час доби і в тій самій лабораторії;

- перед дослідженням, безпосередньо в лабораторії потрібно відпочити 10-15 хвилин;

- кров для досліджень потрібно здавати до початку прийому лікарських препаратів або не раніше, ніж через 10 - 14 днів після їх відміни.

Для оцінки контролю ефективності лікування будь-якими препаратами рекомендовано проводити дослідження через 7 – 14 днів після останнього прийому препарату. Якщо Ви приймаєте ліки, обов'язково попередьте про це лікаря.

 

Біохімічний аналіз крові

За добу до взяття крові на біохімію необхідно відмовитись від алкоголю, за 1 годину – куріння. Взяття крові бажано робити натщесерце в ранковий час.

Між останнім прийомом їжі та взяттям крові має пройти не менше 12 годин. Сік, чай, кава, жувальна гумка не допускаються.

Можна пити воду.

Необхідно виключити підвищені психоемоційні та фізичні навантаження.

 

Сечовина

За 1-2 дні до дослідження необхідно дотримуватися дієти: відмовитися від вживання багатої пурінами їжі - печінки, нирок, а також максимально обмежити в раціоні м'ясо, рибу, каву, чай.

Протипоказані інтенсивні фізичні навантаження.

 

Холестерин, ліпопротеїни

Кров необхідно здавати після 12-14 годинного голодування.

За два тижні до дослідження необхідно відмінити препарати, що знижують рівень ліпідів у крові, якщо не ставиться за мету визначити гіполіпідемічний ефект терапії цими препаратами.

 

Глюкоза

При здачі крові на глюкозу (на додаток до основних вимог підготовки до аналізів) не можна чистити зуби та жувати гумку, а ранковий чай/кава (навіть несолодкий) заборонено.

Ранкова чашка кави кардинально змінить показники глюкози.

Також на них вплинуть контрацептиви, сечогінні засоби та інші ліки.

  

Глюкозотолерантний тест

Проводиться лише за наявності попередніх результатів визначення глюкози натще, без навантаження. Вміст глюкози в плазмі визначають натще і через 2 години після навантаження глюкозою.

Необхідно протягом трьох днів до дослідження дотримуватися звичайного режиму харчування (з вмістом вуглеводів > 125-150 г на добу) і дотримуватися звичних фізичних навантажень. Дослідження проводиться вранці натще після нічного голодування протягом 10-14 годин (у цей час не можна курити і вживати алкоголь).

Під час проведення дослідження пацієнт повинен спокійно лежати чи сидіти, не палити, не переохолоджуватись і не займатися фізичною роботою.

Не рекомендується проводити дослідження після та під час стресових ситуацій, після операцій та пологів, при запальних процесах, алкогольному цирозі печінки, гепатитах, під час менструацій, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту з порушенням всмоктування глюкози.

Перед проведенням тесту необхідно виключити лікувальні процедури та прийом ліків (адреналіну, глюкокортикоїдів, контрацептивів, кофеїну, сечогінних тіазидного ряду, психотропних засобів та антидепресантів).

 

Гормони

Кров на гормональні дослідження необхідно здавати натще в ранковий час. За відсутності такої можливості, на деякі гормони кров можна здавати через 4-5 годин після останнього прийому їжі в денні та вечірні години (крім тих досліджень, на які кров необхідно здавати строго в ранкові години).

За 1-2 дні до здачі аналізів виключити з раціону продукти з високим вмістом жирів, останній прийом їжі не повинен бути рясним.

За 1 день до дослідження необхідний психоемоційний та фізичний комфорт (спокійний стан без перегрівання та переохолодження).

 

Гормони щитовидної залози

При первинній перевірці рівня тиреоїдних гормонів відмінити препарати, що впливають на функцію щитовидної залози за 2-4 тижні до дослідження. При контролі лікування – виключити прийом препаратів у день дослідження та обов'язково відзначити це у направному бланку (зазначити також і інформацію про прийом інших ліків – аспірину, транквілізаторів, кортикостероїдів, пероральних контрацептивів).

 

Статеві гормони

У жінок репродуктивного віку на результати гормональних досліджень впливають фізіологічні фактори, пов'язані зі стадією менструального циклу. Під час обстеження на статеві гормони слід зазначити фазу менструального циклу. Гормони репродуктивної системи необхідно здавати строго по днях циклу:

 - ЛГ, ФСГ - 3-5 день циклу;

- естрадіол - 5-7 або 21-23 день циклу;

– прогестерон – 21-23 день циклу.

- 17-ОН-прогестерон, Д

- ГА – сульфат, тестостерон – 7-9 день циклу.

– пролактин – кров здавати вранці у стані спокою, перед дослідженням виключити пальпацію молочних залоз.

 

 Онкомаркери

– ПСА (загальний, вільний)

Після біопсії передміхурової залози та масажу простати кров для визначення ПСА можна здавати не раніше ніж через 2 тижні. Постхірургічний рівень ПСА визначається не раніше як через 6 тижнів після втручання.

 

Дослідження крові на наявність інфекцій

Кров здається в ранкові години натще (або в денні та вечірні години, через 4-5 годин після останнього прийому їжі). За 1-2 дні до дослідження необхідно виключити з раціону продукти із високим вмістом жирів. Перед здачею крові на вірусні гепатити за 2 дні до дослідження бажано виключити з раціону цитрусові, оранжеві фрукти та овочі.

Результати досліджень на наявність інфекцій залежать від періоду інфікування та стану імунної системи, тому негативний результат не виключає інфекції. На ранньому етапі захворювання відбувається сероконверсія (відсутність антитіл у гострий період захворювання). У сумнівних випадках доцільно провести повторний аналіз через 3-5 днів.

Дослідження крові на наявність антитіл класу IgА до збудників інфекцій слід проводити не раніше 3-4 днів, класу IgМ – 5-7 днів з моменту захворювання, а антитіл класів IgG не раніше 10-14 днів. Це пов'язано з термінами вироблення антитіл імунною системою та появою їх у крові у діагностичному титрі.

 

Підготовка до здачі ПЛР тесту

Забір біоматеріалу оптимально проводити вранці. Прийом проводиться лише за попередньою реєстрацією.

Пацієнтам напередодні дослідження важливо дотримуватись наступних рекомендацій:

– за 3-4 години до передбачуваної маніпуляції відмовитись від вживання їжі, газованих та містять кофеїн напоїв, куріння, жувальної гумки.

– за 6 годин до взяття мазка утриматися від використання лікарських розчинів для зрошення ротоглотки, закапування носа, прийому препаратів, що розсмоктують.

– протягом 30-40 хвилин до здачі аналізу виключити прийом спреїв, пастилок для свіжості дихання.

Дотримання правил підготовки дає змогу отримати найточніші результати досліджень та уникнути повторної здачі.

 

Записатись на прийом до лабораторії Одеського обласного онкологічного диспанера ви можете за телефоном +38 (063) 610 00 03.